Prav vsi že dobro vemo, da je mesec oktober namenjen ozaveščanju o požarni varnosti. Prav zato smo tudi mi, v enoti Košaki, cel teden posvetili dejavnostim na to temo. V dejavnostih smo sodelovali prav vsi oddelki v enoti, največ časa pa smo namenili spoznavanju dela gasilcev. Kljub temu, da je letošnja tema meseca požarne varnosti požar v naravi, smo sami nekoliko več pozornosti namenili ozaveščanju o klicu na pomoč, na telefonsko številko 112. Za uvod v teden požarne varnosti smo vzgojiteljice pripravile kratko dramatizacijo, kjer je vzgojiteljica Ines otrokom prikazala, kako lahko trenutek nepazljivosti na štedilniku privede do požara. Vzgojiteljica Maja pa je nato s klicem na telefonsko številko 112, otrokom predstavila kaj vse je potrebno povedati ob klicu na pomoč. Ko so otroci skupaj z vzgojiteljico Majo povedali

kdo kliče,

kaj se je zgodilo,

kje se je zgodilo,

kdaj se je zgodilo,

koliko je ponesrečencev,

kakšne so poškodbe,

kakšne so okoliščine na kraju nesreče in

kakšno pomoč potrebujejo,

sta na kraj prihiteli čisto pravi gasilki Larisa in Valentina. Le-ti sta požar uspešno pogasili in oskrbeli opekline vzgojiteljice Ines. Nato sta otrokom predstavili še svojo zaščitno obleko. Najboljše pri tem pa je bilo, da so otroci lahko sami pomerili pravo gasilsko obleko, s katero gasilci gasijo požare. Naslednji dan smo v enoti izvedli evakuacijo in tako spoznali evakuacijske poti vseh skupin, zbirno mesto in ukrepanje v primeru požara. Otroci iz skupin Sapramiške in Zvezdice Zaspanke pa so se odpravili tudi do podružnične šole v Košakih, kjer so jih pričakali gasilci z velikim gasilskim tovornjakom in jim predstavili še opremo in orodje gasilcev.

Tekom tedna smo seveda prebrali še kar nekaj knjig na temo gasilcev in njihovega dela, barvali pobarvanke in likovno ustvarjali o gasilci ter sestavljali sestavljanke in se igrali različne didaktične igre na temo gasilcev, ki so jih otroci prinesli od doma. Tako smo preživeli še en čudovit gasilsko obarvan teden v vrtcu ter pridobili veliko novih izkušenj in znanj o delu gasilcev.

Zapisala: Valentina Janžekovič

Dostopnost