SLIKARKA
 
Vsako leto isti čas
pride v našo malo vas
slikarka,  dobro znana vsem,
ime ji je gospa Jesen.
 
Rumeno, rdečo in rjavo
nam poslika vso naravo.
Ostane vedno le do zime,
tedaj se poslovi  in mine.

Po poletju se počasi vse postopoma spreminja v oranžno-rjavo jesen, z vonjem po zrelem sadju, oranžnih bučah in pečenem kostanju. Jesen nam prinaša nove barve in novo obdobje. Drevesa odvržejo listje in prav tako moramo storiti tudi sami. Odvreči vse, kar nam ne koristi, da lahko v življenje pridejo nove priložnosti. Prav tako nas jesen lepo opomni, da vsak trud obrodi sadove. Potem ko smo vse leto dobro sejali, lahko jeseni žanjemo in obiramo.

Tudi v naše skupine je prišla gospa Jesen in z njo navihana lisička, ki je otrokom na čaroben način pričarala nasmehe na obraz ter nas vse skupaj na prvi jesenski dan povabila na trgatev grozdja.

Vse štiri skupine iz atrija – Palčki, Miš maš, Pike poke in naša skupina Mačje mesto smo si na ta poseben dan pripravili druženje ob prijetni glasbi in trgatvi grozdja. Povezali smo se z naravo in z jesenskim časom, ki je potrkal na naša vrata.

Otroci so z velikim veseljem »trgali«  grozdje ter ga dajali v stiskalnico iz katere je tekel grozdni sok. Nekaj otrok je stiskalo grozdje kar z rokami in tudi nekaj se jih je našlo, ki so z vrečo na nogah stopili v velik čeber, hodili in ga na tak način stiskali. Priteklo je veliko sladkega soka, ki smo ga na koncu tudi pokušali.

Vsaka trgatev ima svoje čare, posebnosti in prav vsaka trgatev je običaj, ki povezuje ljudi »tako je bilo nekoč in tako je danes.«

Današnji dan bo vsem nam ostal v lepem spominu, predvsem otrokom, ki so zelo uživali.

Zapisali Melita in Ana, skupina Mačje mesto

Dostopnost