Otrok je ljubeče bitje, ki že zelo zgodaj zapusti varno družinsko zavetje in preide v neznano vrtčevsko okolje, kjer imamo  vzgojiteljice in vzgojitelji posebno poslanstvo – nuditi otroku podporo za njegov napredek na vseh področjih razvoja, predvsem pa je pomembno, da se otrok dobro čustveno počuti.

In kako smo vzgojiteljice in otroci iz pritličja preživeli Teden otroka?

Teden smo pričeli z izletom do »Telebajskovega hribčka« pri Treh ribnikih. Ob ribniku so nas pričakale navihane račke, pri nekaterih se je prav videlo, da so zaljubljene. Ponosna samca sta se našopirjeno bahala in mršila svoje barvito perje. Na površini ribnika je svoj oklep razkazovala želva, ki se je prepuščala toplim jesenskim žarkom, in prav nič se ni pustila motiti. V bližini nabrežja smo opazili ribico in pomislili, če je morda prav ona ta, ki nam lahko izpolni skrite želje. Po tiho smo si nekaj zaželeli, v upanju, da se nam naša skrivna želja izpolni. Ko smo prišli do hribčka, smo se poigrali s pisanimi baloni in se posladkali s sadno malico. Po igri smo se odpravili proti vrtcu in na vodometu se nam je prikazala pisana mavrica, prav takšna, kakršen je bil tudi naš dan ob Treh ribnikih.

V torek, 4. oktobra  je bil Svetovni dan živali. Na Trgu svobode so nas z migajočimi repki prijazno pozdravili kužki vodniki. Otroke so z ljubečimi očmi kar vabili, da so jih stisnili k sebi, jih božali in ljubkovali. Na koncu nas je prijazna lastnica še povabila, da naredimo skupno fotografijo.

Ta dan nas je še razveseljeval čarovnik Grega, ki nas je spremenil v bibe, miške, muce, slone in še kaj … Tako smo tudi mi postali za en dan prikupne živalce, ki so plesale in pele ter se veselile v sončnem jesenskem dopoldnevu.

Sreda, 5.oktober je bil Dan prometne varnosti. Otroci so se popeljali z štirikolesniki in preko vožnje spoznavali prometne predpise. Obiskali smo tudi prijazne policiste, ki so nam podarili odsevne jopiče in kresničke za boljšo prepoznavnost v prometu. Na koncu smo si še ogledali predstavo Črtek v mestu, ki nas je osveščala o okolju prijaznih prevoznih sredstvih.

V četrtek smo obiskali Pionirsko knjižnico in knjižničarka Zdenka nam je ob knjižnih ilustracijah pripovedovala čudovite zgodbe. Teh se otroci nikoli ne naveličajo in bi jih poslušali še in še. Pripovedovanje in poslušanje različne knjižne literature  ugodno vpliva na otrokov govorni razvoj, pravljice vzpodbujajo otroško domišljijo, iz njih se otroci naučijo različnih modrosti. Ko otroci spoznavajo knjige, se naučijo rokovati z njimi  in do njih privzgajajo spoštljiv odnos.

V petek smo imeli športno dopoldne s prijatelji iz sosednje skupine. Ker je letos naša prednostna naloga Matematika v naravi, smo dan tudi matematično obarvali. V drevoredu smo v vedra dveh različnih barv nabirali kostanje, primerjali smo, katera skupina jih je nabrala več, kostanje smo postavljali v ravno vrsto in ugotavljali, katera skupina ima daljšo. Tekali smo med drevesi, jih šteli in izvajali različne druge gibalne naloge, povezane z matematiko in štetjem. Ko smo prispeli do parka, smo se preizkusili še v vlečenju vrvi. Potem so se otroci prepustili igri in uživali v poplesavanju z jesenskim listjem, ki že dobiva svojo škrlatno podobo.

Otroci iz pritličja smo vam predstavili nekaj utrinkov, kako smo preživeli Teden otroka. Iz priloženih fotografij je razvidno, da je bil resnično nasmejan.

Lepo vas pozdravljamo in ne pozabite, SKUPAJ SE IMAMO DOBRO.

Darja Draksler, dipl. vzg. predš. otr.

Dostopnost