Od poletja smo se že poslovili in pozdravljamo nov letni čas – jesen. To je čas, ko se narava čudovito obarva v najrazličnejše barve, listje odpada iz dreves in začnemo si pripravljati ozimnico. 

Jesen je tudi znana po starih kulturnih običajih, kot je trgatev. Živimo na območju, kjer so griči posajeni z vinsko trto in kjer trgatev skorajda predstavlja praznik, zato smo se strokovne delavke enote Košaki odločile, da ta kulturni običaj spoznamo od bliže in ga, kar se da dobro, predstavimo otrokom.

V jutranjem krogu smo ob slikah in posnetkih spoznali klopotec, brento/puto, stiskalnico/prešo in trgatev kot običaj sam, katerega sta vedno spremljali dobra družba in harmonika.

V četrtek, 15. 9. 2022, smo trgatev izvedli. Vzgojiteljica Vesna se je prijazno ponudila, da bo prinesla rdeče grozdje, ki ga lahko potrgamo in iz njega iztisnemo sok. Ponudila se nam je tudi priložnost, ki je nismo želeli zamuditi: iz vinogradniške kmetije Vina Toplak so pripeljali šparone belega grozdja, predpasnike za otroke in klopotec, ki so ga predstavili. Skupaj z otroki smo tako pogledali sestavne dele klopotca in ugotavljali, čemu služi.
Iz uprave vrtca nam je g. hišnik pripeljal stiskalnico in podali smo se veselo na delo. Natrgali smo vso grozdje, veliko pa ga tudi pojedli. Otroci so nato grozdje stiskali z ročnimi stiskalniki, nekateri so si na noge nadeli vrečke in ga po »starem« mečkali z nogami, spet drugi so bili glavni »prešarji«. Kot zanimivost je treba povedati tudi, da smo imeli čisto pravo Kraljico grozdnega soka, gospodično Oljo.

Stisnili smo 10 litrov odličnega in sladkega soka. Ob koncu trgatve pa, kot je običaj, ni manjkalo dobre glasbe in plesa. S sokom smo na koncu tudi zasluženo nazdravili.

Strokovne delavke se za vse donacije najlepše zahvaljujemo.

Zapisala: Tjaša Toplak

Dostopnost