Ste že kdaj videli kako poteka trgatev tam, kjer ni vinogradov? No mi, v vrtcu Borisa Pečeta smo postali že pravi mojstri v mestni trgatvi.

Najprej rečemo: »ČIRA ČARA, HOKUS POKUS, SIMSALABIM – V VINOGRAD TE SPREMENIM!« In naše igrišče se spremeni v pravi vinograd z grozdjem, »puto« oziroma »brento« in »prešo«.

Tukaj se moramo zahvaliti vam, dragi starši, saj ste nam s podarjenim grozdjem pomagali, da smo ta vinograd lahko pričarali za vaše in »naše« otroke.

Vinograd smo pripravili, potrebovali smo samo še delovne otroke, ki bodo iz tega slastnega grozdja stisnili grozdni sok.

»Nobena trgatev se še nikoli ni začela brez pravih vriskov« nas je podučil vzgojitelj Domen. Skupaj smo zavriskali, zavihali rokave in se lotili dela.

Najprej so delovni otroci pobrali vso grozdje, ga s spretnimi prstki stiskali. Nekateri so se preizkusili v stiskanju grozdja, kot so to počeli nekoč – kar v »škafu«.

Naslednja postaja je bila »preša«.

Vse je potekalo pod budnim in izkušenim nadzorom vzgojitelja Domna.

In čisto na koncu smo navdušeni, vzhičeni in predvsem ponosni nase nazdravili z čisto pravim in samo našim grozdnim sokom. Tudi letos je trgatev uspela. Na zdravje!

STROKOVNI DELAVCI NADSTROPJA

Dostopnost