PREDNOSTNA NALOGA VRTCA – BIVANJE NA PROSTEM V POVEZAVI S SENZORIKO

PRAV POSEBNA TRGATEV V VRTCU

Po poletju se počasi vse postopoma spreminja v oranžno-rjavo jesen, z vonjem po zrelem sadju, oranžnih bučah in pečenem kostanju. Jesen nam prinaša nove barve in novo obdobje. Drevesa odvržejo listje, jesen pa nas opomni, da vsak trud obrodi sadove. Potem ko smo vse leto dobro sejali, lahko jeseni žanjemo in obiramo.

GROZDJE

To je grozdek; on je trtin sinček,

dedek ga gleda in misli na vinček.

(Oton Župančič)

V  sklopu prednostne naloge BIVANJE NA PROSTEM V POVEZAVI S SENZORIKO in prihajajočim letnim časom jesen, smo organizirali trgatev v vrtcu. Skupine Palčki, Miš maš, Mačje mesto, Ropotuljice ter Pike poke smo se povezali ter popestrili naš vsakdan v vrtcu. Starši so skupaj z otroki prinašali grozdje ter nam čestitali za organizacijo dogodka. Grozdje smo skupaj z listi zataknili na ograjo, ki nam je predstavljala vinograd.

Otroci so z velikim veseljem trgali grozdje ter ga dajali v puto, ki jo je imel na hrbtu eden izmed otrok. Grozdje smo nato vsuli v stiskalnico iz katere je ob pomoči rok vzgojiteljic pritekel sladek grozdni sok. Ni manjkalo niti glasbe, ki je popestrila naše dogajanje. Otroci so grozdje stiskali tudi ročno, za kar so potrebovali veliko moči. Pripravili smo si veliko sladkega, zdravega grozdnega soka, ki smo ga na koncu tudi pokušali. 

Senzorična igra – trganje ter stiskanje grozdja je otroke na zanimiv način spodbujala h koriščenju več čutil hkrati. S senzoričnimi informacijami so se učili in razvijali mišljenje, razvijali fino in grobo motoriko, govor ter čustveni in socialni razvoj.

Dan »trgatve v vrtcu« bo vsem nam ostal v lepem spominu, predvsem otrokom, ki so zelo uživali.  

Vsaka trgatev ima svoje čare, posebnosti in prav vsaka trgatev je običaj, ki povezuje ljudi »tako je bilo nekoč in tako je danes.«

Skupina Pike poke z Nino in Melito

Dostopnost